Reverse engineering

Wanneer het nodig is een product of onderdeel te produceren maar er is geen ontwerp of gietmal aanwezig, zal er een ontwerp gemaakt moeten worden op basis van een bestaand product. Dat proces wordt reverse engineering genoemd.

Artec Studio, Hoge precisie en tijdsbesparende kwaliteitscontrole

In de praktijk

Sommige dingen zijn zeer eenvoudig na te tekenen. Hierbij valt te denken aan eenvoudige geometrische vormen zoals een cilinder of een kegel. Wanneer de geometrie complex is wordt het natekenen een zeer arbeidsintensief proces. Het is dan eenvoudiger om het object te 3D-scannen en de 3D scan te gebruiken voor het ontwerp.

 

Reverse engineering met Artec

De output van een 3D scan is altijd een mesh die is opgebouwd uit polygonen. Hoewel de mesh is te importeren als .stl of .obj in een CAD programma, is deze niet na te bewerken in CAD. Voor een nieuw design kan men:

  1. De mesh file gebruiken als een soort overtrek om een nieuw design te maken of,
  2. De mesh file converteren naar een surface model zoals STEP of IGES.

Vanuit de Artec studio software is het mogelijk om een mesh te exporteren in diverse extensies. De meest voorkomende zijn .stl en .obj. Het is ook mogelijk om in Artec studio gebruik te maken van de autosurfacing functie. Daarmee is het mogelijk een mesh te converteren naar een surfacemodel wat bestaat uit zogenaamde patches. Dit model is te exporteren als .STEP .IGES en .X_T. Artec studio biedt ook uitgebreide mogelijkheden om zogenaamde CAD primitieven te herkennen en als CAD model te exporteren. Deze primitieven kunnen het proces van reverse engineering efficiƫnt laten verlopen.

De meest gebruikte Artec scanners voor deze toepassing zijn de Artec Space Spider, de Artec Micro en de Artec Leo. De Space Spider is zeer geschikt voor het scannen van objecten met hoge nauwkeurigheid. Het is een handheld scanner wat het mogelijk maakt om op elke locatie diverse soorten objecten te scannen. De Artec Micro is zeer geschikt voor het scannen van zeer kleine objecten in zeer hoog detail. Het is een tabletop scanner waarin een object geplaatst kan worden die vrijwel volledig geautomatiseerd wordt gescand. De Artec Leo is zeer geschikt voor middelgrote tot grote objecten. Het volledig draadloze concept maakt het zeer eenvoudig om op diverse locaties te kunnen scannen.

Elke type Artec scanner is te combineren met de Artec Studio software. Artec heeft ook mogelijkheden om te werken met aanvullende software zoals Design X en Geomagic.


Meer informatie over deze scanners

Artec Micro

Zeer nauwkeurige desktop 3D-scanner voor kleine onderdelen. Meer informatie vind je hier

Artec Space Spider

Deze nieuwe generatie 3D-scanner is uitgerust met automatische temperatuurstabilisatie voor zeer nauwkeurige scans. Meer informatie

Artec Leo

De meest uitgebreide 3D-scanner met draadloze technologie en een ingebouwd touchscreen, harde schijf en wifi-hotspot voor directe dataprojectie. Ontdek het hier

Interessante artikelen bij Artec 3d

Om meer te leren over de scanners die in dit toepassingsgebied worden ingezet, zijn deze artikelen van Artec interessant om te lezen: 3d scanning reverse engineering for navy, Ruffian cars, Scratch build