VR AR XR

Voor diverse mogelijkheden aan virtuele realiteiten is de noodzaak van digitale 3D objecten steeds groter. Het concept van een ‘Digital Twin’ staat daarin centraal. Maar welke rol speelt 3D scannen hierin?

Artec Leo, professionele 3d scanner voor reverse engineering

In de praktijk

Hoe mooi is het wanneer je op een website van een meubelfabrikant meubilair in de woonkamer kan plaatsen om te bekijken hoe het staat? In plaats van een bezoek te brengen aan een winkel of showroom kan je met een digitaal bestand via een mobiel apparaat een object projecteren in een ruimte. Zo kan je bijvoorbeeld een bank of stoel via de mobiele telefoon tonen in de woonkamer.  Dit is een mogelijkheid die steeds vaker wordt ingezet. Om een object te kunnen projecteren heb je een 3D model nodig. Er zijn verschillende situaties denkbaar waarom er geen toegang is tot het 3D model;

  • Er bestaat geen digitaal ontwerp
  • De fabrikant wil het digitale ontwerp niet delen

Welke reden ook van toepassingen is, als er geen 3D bestand is zal deze gemaakt moeten worden. In verschillende soorten (CAD) software is het mogelijk om iets na te tekenen. Bij eenvoudige vormen is dat heel goed mogelijk. Waarom een vorm echter complex is, neemt het tekenen enorm veel tijd in beslag. Zo kan je tot wel 2 dagen kwijt zijn om 1 bankstel te maken. Als je een volledige collectie van bijvoorbeeld 200 stuks moet digitaliseren kost dat enorm veel tijd en geld. Dan wordt 3D scannen plots zeer interessant.

 

Digital Twin maken met Artec

De scanners van Artec zijn voor dit soort toepassingen uitermate goed geschikt. Door de eenvoud in bediening van de scanner en de software, is het voor eenieder mogelijk 3D modellen te maken die direct zijn te implementeren in een virtuele omgeving. De Artec Leo is voor deze toepassingen de beste keuze. Het scannen met deze scanner is zo eenvoudig dat er geen training nodig is om een goede scan te kunnen maken. Door het scannen in HD is het mogelijk ook kleine objecten goed te scannen. De Artec Eva is ook een zeer geschikte scanner. Deze is qua kostprijs een stuk aantrekkelijker dan de Leo echter is er altijd een laptop nodig om te kunnen scannen en is het geen draadloos concept zoals Leo. Beide scanners maken tijdens het scannen ook kleurenfoto’s. Deze foto’s zijn ook te gebruiken om het 3D model van kleur te voorzien.


Meer informatie over deze scanners

Artec Leo

Onze meest uitgebreide 3D-scanner met draadloze technologie en een ingebouwd touchscreen. Bekijk hem hier

Artec Eva

De populairste 3D-scanner, Eva, is snel, veelzijdig en nauwkeurig. Meer informatie

Interessant artikel op Artec 3D

Om meer te leren over de scanners die in dit toepassingsgebied worden ingezet, zijn deze artikelen van Artec wellicht interessant om te lezen.